آدرس : تهران، خیابان شهید بهشتی، خیابان بخارست، کوچه 6 ، پلاک 22، واحد 7       تلفن :   02188539720 

جستجو

دیپ بایت چیست؛ علل به وجود آمدن آن

زمان تقریبی برای مطالعه: 8 دقیقه
۴
(۹۸۰)

آیا تا به حال با افرادی که دندان‌های فک بالاییشان بیش از حد جلو است برخورد داشتید؟ این ناهنجاری “دیپ بایت” نام دارد و علاوه بر اینکه ظاهر نامناسبی را روی چهره‌ی افراد ایجاد می‌کند، منجر به آسیب‌های تنفسی و مشکلات بلع غذا نیز می‌شود. اما هیچ مشکلی در دنیای امروز بدون راه حل نیست! با ما همراه باشید تا با دیپ بایت، علت و راهکارهای درمان آن آشنا شوید.

دیپ بایت چیست؟

دیپ بایت چیست؟

دیپ بایت (Deep bite)، عارضه‌ای در دهان و دندان است که در آن دندان‌های فک بالا بیش از حد معمول روی دندان‌های فک پایین را می‌پوشانند. به طور طبیعی، دندان‌های جلویی فک بالا باید حدود ۲ تا ۳ میلی‌متر از دندان‌های جلویی فک پایین را بپوشانند. اما در دیپ بایت، این میزان به بیش از ۴ میلی‌متر می‌رسد و گاه حتی دندان‌های بالایی کاملا دندان‌های پایینی را پنهان می‌کنند.

مال الکلوژن دیپ بایت نسبت به سایر انواع بایت (مانند اپن بایت و آندربایت) رایج‌تر است و نوعی عارضه ناهماهنگی دندانی در نظر گرفته می‌شود.

شما باید حتما به دنبال درمان دیپ بایت باشید. زیرا این عارضه می‌تواند منشاء مشکلات بزرگ‌تری مانند ایجاد زخم روی سقف دهان و پوسیدگی شدید دندان‌ها در دراز مدت شود.

انواع دیپ بایت

متخصصان دندانپزشکی، دیپ بایت را بر اساس شدت آن به سه دسته‌ی خفیف، متوسط و شدید، و بر اساس علت به وجود آمدن آن به دو دسته‌ی اسکلتی و دندانی تقسیم می‌کنند.

انواع دیپ بایت

انواع دیپ بایت از نظر شدت

۱. دیپ بایت خفیف:

  • در این نوع دیپ بایت، دندان‌های فک بالا حدود ۴ تا ۶ میلی‌متر از دندان‌های فک پایین را می‌پوشانند.
  • علائم این نوع دیپ بایت معمولا خفیف است. برای مثال، ساییدگی جزئی دندان‌ها و مشکل در جویدن برخی غذاها.
  • درمان دیپ بایت خفیف معمولا با ارتودنسی دندان انجام می‌شود.

۲. دیپ بایت متوسط:

  • در این نوع دیپ بایت، دندان‌های فک بالا حدود ۶ تا ۸ میلی‌متر از دندان‌های فک پایین را می‌پوشانند.
  • علائم دیپ بایت متوسط شامل ساییدگی قابل توجه دندان‌ها، مشکل در جویدن غذا، درد در مفصل فک و لبخند نامناسب است.
  • درمان دیپ بایت متوسط معمولا با ارتودنسی و در برخی موارد با جراحی امکان پذیر است.

۳. دیپ بایت شدید:

  • دیپ بایت شدید، جدی‌ترین نوع ناهنجاری دیپ بایت محسوب می‌شود. در این دیپ بایت بیش از ۸ میلی‌متر از دندان‌های فک پایین توسط دندان‌های فک بالا پوشیده می‌شوند.
  • علائم این نوع از دیپ بایت شامل لق شدن و افتادن دندان‌ها، مشکل در جویدن غذا، درد شدید در مفصل فک، آپنه خواب و مشکلات لثه می‌شود.
  • در بسیاری از مواقع، برای درمان دیپ بایت، هیچ راهکاری به جز جراحی فک و صورت وجود ندارد.

انواع دیپ بایت از نظر نوع عارضه

۱. دیپ بایت اسکلتی

این نوع دیپ بایت به دلیل نقص در رشد استخوان‌های فک ایجاد می‌شود. در این نوع دیپ بایت، فک بالا به طور غیرطبیعی بزرگ یا فک پایین به طور غیرطبیعی کوچک است.

۲. دیپ بایت دندانی

دیپ بایت با منشاء دندانی به دلیل ناهنجاری در اندازه یا موقعیت دندان‌ها ایجاد می‌شود. در این نوع دیپ بایت، ممکن است دندان‌های فک بالا بلندتر و دندان‌های فک پایین کوتاه‌تر از حالت معمولی باشند.

علت به وجود آمدن دیپ بایت

علت به وجود آمدن دیپ بایت

یک بایت عمیق ممکن است برای هر کسی اتفاق بیافتد. از کودکان خردسال گرفته تا بزرگسالان. برای مثال، ممکن است در برخی از افرادی که در سنین بزرگسالی دندان عقل در می‌آورند (به دلیل عدم وجود فضای کافی در دهان) دندان‌هایی جلویی به سمت بیرون متمایل شوند تا فضای کافی برای رشد دندان‌های عقل به وجود بیاید.

بررسی‌ها و تحقیقات جهانی نشان می‌دهند که ۱۵ الی ۲۰ درصد از آمریکایی‌ها از دیپ بایت رنج می‌برند. انجمن ارتودنتیست‌های آمریکا بیان می‌کند که از هر ۴ نفری که به دنبال درمان ارتودنسی هستند، ۱ نفر آن‌ها بزرگسال و به دنبال درمان Deep bite است.

به طور کلی، عارضه Deep bite می‌تواند علل مختلفی داشته باشد. اما اصلی‌ترین دلایل آن شامل موارد زیر هستند:

ژنتیک

یکی از شایع‌ترین علل دیپ بایت، وراثت است. اگر یکی از والدین یا هر دو به دیپ بایت مبتلا باشند، احتمال ابتلا به این عارضه در فرزندان نیز افزایش می‌یابد.

مشکلات رشد فک

نقص در رشد استخوان‌های فک هم می‌تواند منجر به دیپ بایت شود. به عنوان مثال، اگر فک بالا به طور غیرطبیعی رشد کند و به مرور زمان بزرگ و بزرگتر شود، یا فک پایین به میزان غیرمعمولی کوچک باشد، ممکن است دیپ بایت به وجود بیاید.

دندان‌های از دست رفته

اگر به میزان و شکل درستی از دندان‌های خود مراقبت نکنید، آن‌ها را از دست خواهید داد. در نهایت، در صورت از دست دادن یک یا چند واحد از دندان‌ها، ممکن است به مرور زمان دچار مال اکلوژن دیپ بایت شوید.

از کجا بفهمم که دیپ بایت دارم؟ | تشخیص دیپ بایت

ناهنجاری‌های دندانی

در شرایطی که فضای کافی برای رشد دندان‌های دائمی در دهان وجود نداشته باشد، برای مثال وقتی دهان یا فک کوچک باشند، دندان‌ها روی هم دیگر می‌افتند و یا جلوتر از بقیه دندان‌ها به سمت بیرون متمایل می‌گردند.

عادات و رفتارهای مضر

برخی از عادت‌های مضر مانند مکیدن انگشت شست، استفاده طولانی مدت کودک از پستانک یا انجام دندان قروچه نیز می‌توانند از جمله دلایل ابتلا به دیپ بایت باشند.

آسیب دیدگی

در نهایت، آخرین علت ابتلا به دیپ بایت، آسیب دیدگی است. ممکن است ورود هر گونه ضربه شدید به ناحیه فک بر اثر تصادف یا درگیری، از جمله دلایل ابتلا به دیپ بایت باشد.

از کجا بفهمم که دیپ بایت دارم؟

برای این که متوجه شوید به این عارضه دچار هستید یا خیر، می‌توانید سالانه یا هر شش ماه یک بار توسط دندانپزشک معاینه شوید. همچنین، اگر شما والد هستید و نگران این مسئله‌اید که آیا فرزندتان به این عارضه دچار می‌شود یا خیر، حتما این مسأله را با دندانپزشک در میان بگذارید. چرا که همانطور که در بالا اشاره کردیم، یکی از علل دیپ بایت ژنتیک است.

یک راهکار خانگی هم برای تشخیص دیپ بایت وجود دارد که البته تنها برای بزرگسالان قابل اجرا است. برای این کار باید انگشت شست خود را بین دندان‌هایتان قرار دهید و شروع به مکیدن انگشتتان کنید. وقتی که انگشت را بین دو دندان قرار می‌دهید، فک پایین در حال حرکت بوده و فک بالایی به سمت جلو قرار می‌گیرد. به طور دقیق متوجه خواهید شد که فک بالا تمایل بیشتری به بیرون آمدن از دهان دارد.

البته راه بسیار آسان‌تری هم برای تشخیص بایت عمیق وجود دارد. دندان‌های انتهای فک خود را روی همدیگر قرار دهید. اگر بایت سالمی داشته باشید، متوجه خواهید شد که دندان‌های بالایی روی دندان‌های پایینی قرار نمی‌گیرند. اما اختلاف فاصله‌ی بین آن‌ها هم زیاد نیست.

مشخصه‌های دیپ بایت

مشخصه‌های دیپ بایت (مراحل اولیه و مراحل پیشرفته)

در اکثر مواقع، افراد زمانی که دردی را در ناحیه دندان‌های خود احساس می‌کنند، به دندانپزشکی مراجعه می‌نمایند. برخی دیگر نیز صرفا برای درمان‌های زیبایی همچون انجام خدمات کامپوزیت دندان یا لمینت دندان نزد دندانپزشک یا کلینیک‌های زیبایی دندان ‌می‌روند.

ولی deep bite یک مشکل خاموش است. یعنی افراد مبتلا به این ناهنجاری دردی را احساس نمی‌کند که بخاطر درمانِ آن به دندانپزشکی مراجعه کنند. به همین دلیل است که وقتی با عارضه‌های ناشی از دیپ بایت در بزرگسالی مواجه می‌شوند، فرایند درمان آن‌ها طولانی و دردناک خواهد بود.

متخصصان کلینیک دندانپزشکی دکتر بنیانیان به شما پیشنهاد می‌کنند که برای پیشگیری از بروز عارضه‌های شدید ناشی از دیپ بایت، به صورت دوره‌ای و هر ۶ ماه یک بار به دندانپزشکی مراجعه کنید. دندانپزشکان می‌توانند مشکلات دهان و دندان شما را بررسی و با انجام فرایندهای خاص دندانپزشکی از تشدید آن‌ها جلوگیری کنند.

عوارض دیپ بایت

شاید در نگاه اول تصور کنید که دیپ بایت تنها وضعیت زیبایی شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد. ولی باید بدانید که عوارض بایت عمیق در دراز مدت، بیشتر از این حرف‌ها است! برای مثال، دیپ بایت می‌تواند باعث ایجاد آسیب‌هایی گردد که درمان آن‌ها چندین برابر هزینه ارتودنسی دندان برای شما خرج داشته باشد!

اگر بخواهیم عوارض دیپ بایت را با هم مرور کنیم، می‌توانیم مشکلات زیر را به عنوان عوارض جدی این مال اکلوژن معرفی کنیم:

  • تحلیل و پوسیدگی نوک دندان‌های قدامی
  • شکستگی‌های خفیف یا عمیق در دندان‌ها
  • به هم ریختگی ساختار کلی دندان
  • به هم ریختگی قرارگیری دندان‌ها
  • تشکیل زخم روی سقف دهان
  • ایجاد اختلال در مفصل‌های ناحیه فک
  • بروز مشکلات هنگام غذا خوردن یا آشامیدن
  • ایجاد بیماری‌های لثه

عوارض دیپ بایت | انواع بایت

چرا دیپ بایت نیاز به درمان دارد؟

دیپ بایت زیبایی شما را به خطر می‌اندازد و مشکلات متعددی مانند مشکلات تنفسی، پوسیدگی و به هم ریختگی ساختار دندان‌ها را به وجود می‌آورد. شما باید بلافاصله پس از تشخیص دیپ بایت در خود را فرزندتان نسبت به طرح ریزی و فرایند درمانی اصلاح و درمان دیپ بایت اقدام نمایید.

گزینه‌های درمان دیپ بایت | درمان دیپ بایت در بزرگسالان

خوشبختانه، روش‌های مختلفی برای درمان دیپ بایت وجود دارد. اما انتخاب روش درمان مناسب به عوامل مختلفی از جمله شدت ناهنجاری، نوع و سن بیمار بستگی دارد.

درمان دیپ بایت با ارتودنسی دندان

اولین گزینه درمان دیپ بایت، استفاده از خدمات ارتودنسی دندان است. معمولا ارتودنسی ثابت (نسبت به سایر روش‌های ارتودنسی مانند ارتودنسی نامرئی) تاثیر بیشتری روی درمان ناهنجاری دیپ بایت دارد.

در این روش، از بریس‌ها یا الاینرهای مخصوص برای حرکت دادن دندان‌ها به عقب و اصلاح موقعیت آن‌ها استفاده می‌شود. ارتودنسی در هر سنی قابل استفاده است؛ اما این روش درمان معمولا در کودکان و نوجوانان (به دلیل انعطاف‌پذیری بیشتر استخوان‌ها و دندان‌ها) سریع‌تر جواب می‌دهد.

درمان دیپ بایت بزرگسالان با ارتودنسی دندان

کشیدن دندان

یکی دیگر از راهکارهای درمان بایت عمیق، کشیدن دندان یا دندان‌هایی است که باعث بروز این اختلال شدند. در این روش، دندانپزشک با هدف ایجاد نظم در ساختار دندان‌ها، دندان‌هایی که در موقعیت نامناسبی رشد کردند را از دهان خارج می‌کند.

در شرایطی خاص، ممکن است دندانپزشک مجبور شود تا دندان‌های شیری یا حتی دائمی کودکانی که تحت درمان بایت عمیق با روش ارتودنسی قرار می‌گیرند را نیز بکشد.

ترمیم دندان | درمان دیپ بایت بدون جراحی

ممکن است پزشک تشخیص دهد که ترمیم دندان های عقب باعث بهبود عمق بایت شما می‌شود. در این شرایط، حتی اگر دندان‌های عقب از دست رفته باشند، ممکن است دندانپزشک به شما پیشنهاد دهد با روش‌هایی مانند ایمپلنت دندان و باندینگ نسبت به جایگزینی دندان های از دست رفته ی خود اقدام نمایید.

روش جراحی

اگر شدت بایت شما عمیق باشد (و کاری از دست ارتودنتیست بر نیاید)، دندانپزشک شما را به متخصص جراح فک ارجاع خواهد داد. متخصص جراحی فک و صورت هم با انجام جراحی و ایجاد تغییر در موقعیت استخوان فک، دیپ بایت شما را درمان خواهد کرد.

درمان دیپ بایت با جراحی فک

درمان دیپ بایت در کلینیک دندانپزشکی دکتر بنیانیان

یکی از اصلی‌ترین قسمت‌های درمان مشکلات و عارضه‌های دهان و دندان، پیدا کردن یک دندانپزشک متخصص یا یک تیم دندانپزشکی حرفه‌ای است. اگر بتوانید یک دندانپزشک ماهر و باتجربه برای درمان مشکلات دندان‌های خود پیدا کنید، به جرئت، بخش اصلی مسیر درمان خود را طی کردید!

بد نیست بدانید دیپ بایت، از آن دسته عارضه‌هایی است که نقش دندانپزشک در آن، بسیار پر رنگ تر و جدی‌تر از سایر عارضه‌ها محسوب می‌شود. یعنی هر چه متخصص شما بهتر باشد، احتمال موفقیت درمان و کوتاه‌تر شدن طول آن افزایش می‌یابد.

کلینیک دندانپزشکی دکتر بنیانیان، مجموعه‌ای کامل از برترین متخصصان و دندانپزشکان شهر تهران است. جراح فک، ارتودنتیست و سایر گرایش‌های تخصصی دندانپزشکی، همگی در این مجموعه گرد هم آمدند تا در درمان دیپ بایت به شما کمک کنند.

درمان دیپ بایت در تهران | درمان جلو زدگی دندان های بالا

نگران پرداخت هزینه‌های درمان دیپ بایت هم نباشید! چرا که هدف اصلی ما، سلامتی شما است. به همین دلیل، امکان پرداخت اقساط کلیه فرایندهای دندانپزشکی در مجموعه‌ی ما فراهم شده است.

شما می‌توانید با استفاده از فرم زیر، از خدمات مشاوره رایگان دندانپزشکان ما بهره‌مند و یا برای انجام معاینه اولیه، به آدرس ما واقع در تهران، میدان آرژانتین، خیابان احمد قصیر (بخارست)، خیابان ششم غربی، پلاک ۲۲، واحد ۷ مراجعه نمایید.

مشاوره رایگان دندانپزشکی

اگر نیاز به مشاوره تلفنی دارید نام و شماره تماس خود را در فرم زیر وارد کنید. همکاران ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

Hidden
Hidden
این قسمت برای اهداف اعتبارسنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند.

همچنین شما می توانید جهت مشاوره با شماره  ۰۲۱۸۸۵۳۹۷۲۰  تماس بگیرید.

هزینه درمان دیپ بایت

هزینه نهایی درمان دیپ بایت شما با توجه به شدت ناهنجاری و روش درمان این مشکل تعیین خواهد شد. طبیعتا هر چه شدت دیپ بایت خفیف تر باشد، هزینه و طول درمان نیز کمتر خواهد بود.

شما می‌توانید با مطالعه مقالات “قیمت ارتودنسی دندان“،”قیمت ترمیم دندان“، “قیمت جراحی و کشیدن دندان” و “قیمت ایمپلنت دندان“، اطلاعات بیشتری را در خصوص این فرایندهای دندانپزشکی و هزینه‌های آن‌ها به دست بیاورید.

جمع بندی نهایی

اگر متوجه جلوزدگی غیرطبیعی و غیرمعمولی دندان‌های فک بالای خود شدید، بهتر است هر چه سریع‌تر به دندانپزشکی مراجعه کنید؛ زیرا احتمال دارد که شما به عارضه دیپ بایت مبتلا باشید. این عارضه علاوه بر اینکه ظاهر نازیبایی را در چهره‌ی شما به وجود می‌آورد، به مرور زمان به پوسیدگی و افتادن دندان‌ها نیز منجر می‌شود.

این عارضه درمان پذیر است. یک ارتودنتیست متخصص و باتجربه می‌تواند مال اکلوژن deep bite شما را درمان و یا در صورت شدید بودن این عارضه، شما را به یک جراح فک و صورت ارجاع دهد.

سؤالات متداول در خصوص دیپ بایت

آیا بیمه تکمیلی هزینه درمان دیپ بایت را تحت پوشش قرار خواهد داد؟

همه چیز به موارد و بند‌های تعیین شده توسط بیمه تکمیلی طرف قرارداد بستگی دارد. اما اگر دیپ بایت باعث بروز اختلالات تنفسی و سایر عوارض در افراد شود، احتمال پرداخت تمام یا بخشی از هزینه‌های آن توسط بیمه وجود دارد.

آیا دیپ بایت در کودکان سریع‌تر رو به بهبودی می‌رود؟

بله. طول دوره درمان بایت عمیق برای کودکان کمتر است.

بهترین سن درمان دیپ بایت چند سالگی است؟

بهترین سن برای درمان دیپ بایت، سنین بین ۷ تا ۱۲ سالگی است. زیرا در این سنین، رشد استخوان‌های فک (هنوز) کامل نشده است و استخوان‌ها انعطاف‌پذیری بیشتری دارند. به همین دلیل، درمان دیپ بایت در این سنین آسان‌تر، سریع‌تر و با هزینه کمتری انجام می‌شود.

چقدر این پست مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز ۴ / ۵. تعداد آرا: ۹۸۰

تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

اشتراک گذاری مطلب در:

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

مطالب و مقالات مرتبط :